Restaurarea casei 364

9/12/2013

Adela Pârvu a scris un articol despre una dintre restaurările pe care colegii mei le fac în zona protejată „Centrul istoric al Roșiei Montană”. E important că munca lor este recunoscută. Pentru că e o muncă de o calitate deosebită! Dar nu mai comentez, ci las imaginile să vorbească. Vedeți și articolul Adelei, ca să […]

Mineritul aurifer responsabil și dis...

31/10/2013

Un nou raport de cercetare al World Gold Council demonstrează în detaliu rolul constructiv pe care mineritul aurifer responsabil îl are dezvoltarea durabilă socio-economică, în special în țările gazdă.

Școala de lângă mina cu cianuri

30/10/2013

Am scris despre mina de aur Martha, din orașul Waihi, de câteva ori. Dar acest videoclip spune mult mai mult decât vorbele.

Beneficiile economice pentru România...

21/10/2013

Proiectul Roșia Montană va genera aproximativ 2,3 miliarde dolari pentru statul român și venituri de aproape 2,9 miliarde dolari în economia României.

Cele mai cunoscute monede de aur din...

17/05/2013

Monedele de aur se bat pentru tezaurizare și pentru vânzare. Sunt oameni – din ce în ce mai mulți – care preferă să cumpere aur în loc să-și deschidă conturi de economii.

Urmărește-mă și pe: Youtube Picasa LinkedIn RSS Feed

Rolul statului nu este să desfășoare activități economice


Categorii: Cum se face la alţii, Industria minieră, Noutăţi

Rolul statului este să creeze un cadru propice, corect, onest, previzibil și curat pentru investiții private, în toate domeniile. Rolul statului este să colecteze sume decente și corecte din taxe și impozite pentru a susține educația, apărarea, cercetarea, cultura, sănătatea, demografia (și aici mai adăgați voi).

Rolul statului nu este să înființeze o societate comercială, de ex. una care să aibă acționari Consiliul Județean Gorj și două primării din același județ. Exemplul este acesta. Adică, CJ și cele două primării au găsit pe unii, care le-au scris un proiect prin care să obțină fonduri europene pentru o pârtie și un telescaun pe vârful Păpușa de la Rânca.

Proiectul a fost cîștigat, banii au venit, pârtia și telescaunul s-au făcut, CJ și cele două primării au înființat o societate comercială care să administreze afacerea și au inagurat-o acum trei ani. Acum, afacerea a fost abandonată și firma a dat faliment. Motivul prezentat, probabil cel mai important, este că amplasamentul pârtiei este către soare toată ziua, astfel că zăpada se înmoaie și nu e bună pentru schiat.

Acum, autoritățile implicate caută un investitor privat care să concesioneze afacerea. Însă, acest investitor, dacă este găsit, ar trebui să mai facă investiții serioase, minim o instalație de zăpadă artificială, care trebuie susținută de un sistem de foraje pentru apă sau lacuri artificiale și instalația de transport a apei.

De ce cred eu că eșuează afacerile firmelor de stat? Pentru că întotdeauna sunt afaceri cu banii altcuiva, nu ai celor care conduc, unii mai bine, alții mai rău, afacerile în cauză. Oare crede cineva că un investitor privat, care făcea această investiție cu banii proprii, nu ar fi gândit mai bine amplasarea pârtiei? În cazul în care ar fi făcut-o vreodată o astfel de investiție… Dar ăsta e alt subiect, cel cu turismul în România, despre care am să scriu în curând.

În concluzie, afacerile trebuie să fie private, pentru că astfel profitul obținut merge direct al cei care fac afaceri, iar profitul duce economia înainte. Și nu numai, tot profitul este cel care produce sponsorizări pentru cercetare, cultură, sport, sănătate. Și toate acestea, bine finațate, fac și ele profit. Care se întoarce, din nou, în economie.

Și acum revin la subiectul Roșia Montană. De fapt, la minerit și exploatarea resurselor naturale, în general. În mai toate țările cu care ne-ar plăcea să ne comparăm, activitățile miniere sunt private. Indiferent că este vorba despre sare, apă minerală, aur sau cupru. pentru că aceste țări au descoperit, în timp, că așa funcționează. Și funcționează extrem de profitabil pentru toată lumea!

Feed RSS pentru acest articol Adresa de Trackback


Nu există comentarii

Răspunde și tu

ape acide Aur Baia Mare beneficii economice calendar cianură comunitate concurs CSM Știința Baia Mare Cupa României Gold Corporation la rugby Cupa României la rugby dezinformare dezvoltare dezvoltare durabilă ecologişti festival Finlanda industrie minieră jurnalism lanternă localnici locuri de muncă minerit minerit responsabil Noua Zeelandă Patrimoniu povestea aurului responsabilitate resurse revista presei RMGC Roşia: proiectul Roşia Montană Roşia Montană Gold Corporation rugby specialişti spirit protestatar Suedia Timișoara tradiții wallpaper wallpaper Blackberry wallpaper iPad wallpaper iphone ziua minerului