Restaurarea casei 364

9/12/2013

Adela Pârvu a scris un articol despre una dintre restaurările pe care colegii mei le fac în zona protejată „Centrul istoric al Roșiei Montană”. E important că munca lor este recunoscută. Pentru că e o muncă de o calitate deosebită! Dar nu mai comentez, ci las imaginile să vorbească. Vedeți și articolul Adelei, ca să […]

Mineritul aurifer responsabil și dis...

31/10/2013

Un nou raport de cercetare al World Gold Council demonstrează în detaliu rolul constructiv pe care mineritul aurifer responsabil îl are dezvoltarea durabilă socio-economică, în special în țările gazdă.

Școala de lângă mina cu cianuri

30/10/2013

Am scris despre mina de aur Martha, din orașul Waihi, de câteva ori. Dar acest videoclip spune mult mai mult decât vorbele.

Beneficiile economice pentru România...

21/10/2013

Proiectul Roșia Montană va genera aproximativ 2,3 miliarde dolari pentru statul român și venituri de aproape 2,9 miliarde dolari în economia României.

Cele mai cunoscute monede de aur din...

17/05/2013

Monedele de aur se bat pentru tezaurizare și pentru vânzare. Sunt oameni – din ce în ce mai mulți – care preferă să cumpere aur în loc să-și deschidă conturi de economii.

Urmărește-mă și pe: Youtube Picasa LinkedIn RSS Feed

Roșia Montană – revista presei 17.10.2011


Categorii: Ziariştii şi bloggerii

Roşia Montană, un proiect bun pentru România

În ultima perioadă am tot auzit vorbindu-se despre Roşia Montană, despre exploatarea aurului aflat aici, cu păreri pro şi contra, dezbateri, conflicte duse până la nivel politic etc. Pentru că un astfel de subiect nu te poate lăsa indiferent, am citit suficient de multe lucruri vizavi de acest proiect intitulat Roşia Montană şi derulat de Gabriel Resources pentru a-mi face o părere. Opinia mea deja se contura în favoarea realizării acestui proiect însă aveam unele rezerve vizavi de beneficiile pe care statul român le poate avea. Mi-am risipit toate îndoielile în urma unei vizite la Roşia Montană. Citește mai departe.

Roșia Montană, între bunăstare și ipocrizie

Exploatarea auriferă din Apuseni a devenit, dintr-o dată, subiectul principal al luptei dintre „etatiştii” care nu vor să-şi „vândă ţara” aliaţi cu ecologiştii unor ONG-uri ciudate şi cetăţenii unor zone favorizate de natură care vor să-şi folosească resursele pentru a trăi mai bine!

De fapt, defavorizaţi sunt doar cetăţenii Apusenilor cărora societatea nu le oferă nimic în schimbul averilor lor îngropate sub pământ: statul nu are nevoie de ei, RMGC vrea să le cumpere pe bani buni aurul, dar ecologiştii îi vor săraci ca să se bucure de aroma de fân de la diverse festivaluri ridicole. Citește mai departe.

Dezbatere NEWS-AR /  Roșia Montană ca totem și tabu – praf și pulbere de aur, argint și istorie

Munţii noştri aur poartă. De 2000 de ani am aflat şi noi asta. De la romani. Care, cât au stat aici, ca invadatori, au luat ce şi cât au putut. Noi eram minerii lor. Primii lor mineri. În zonă s-au născut Burebista, Horia, Cloşca şi Crişan şi Nicolae Furdui Iancu. Pe o bancă, într-un parc din Abrud, a murit Avram Iancu, nebun şi umilit, îngăimând-o pe asta cu „Munţii noştri aur poartă – noi cerşim din poartă-n poartă.”

Munţii noştri aur poartă. Aveau aur în vene – filoane. Nu mai sunt. Acum e praf. Praf de aur şi argint, de scos cu şaitrocul şi intrat în Guiness Book (sau aici – n.m.). Minele sunt închise. Apa e roşie. Un roşu montan… otravă pură – ceva unic în lume… tot de Cartea recordurilor… Lumea e săracă. Mai vin oareşce turişti… atraşi de legendă. Lasă un euro-doi în cutia milei „pusă la dispoziţie” de organizaţiile care vor să salveze Roşia Montană. De cine?… Turiştii pleacă fără biciclete. Li se fură. De către cine?… Citește mai departe.

Locurile de muncă – mină de aur pentru locuitorii din Roșia Montană

Aurul de la Roşia Montana a suscitat în jurul său interese din cele mai diverse, mai ales după ce o companie canadiană a făcut prospecţii şi a ajuns la concluzia că există o rezervă de peste 300 tone de aur în rezervele miniere de aici. Din acel moment, a început gâlceava pe aurul Apusenilor. Pe motiv că se folosesc cianuri la extragerea aurului, deşi în paranteză fie spus în toată lumea tehnologia este aceiaşi, subiectul a încins spiritele în lumea politică. Compania a depus documentaţia de mediu din anul 2008 la ministerul mediului, dar până acum nu a primit niciun răspuns. Acum subiectul este cu atât mai mult în atenţia opiniei publice cu cât preşedintele Traian Băsescu s-a declarat un susţinător al proiectului. Citește mai departe.

RMGC a deschis un centru de informare la Abrud

Compania Roşia Montană Gold Corporation a deschis un Centru de Relaţii Comunitare la Abrud. Locuitorii de aici darşi cei din comunele învecinate pot afla acum mai multe despre proiectul minier de la reprezentanţii companiei şi de la specialişti aduşi aici special pentru ei.

Pentru a fi mai aproape de oameni şi pentru a răspunde nevoilor de informare în legătură cu Proiectul Roşia Montană, Roşia Montană Gold Corporation a deschis un Centru de Relaţii Comunitare la Abrud. Acest centru reprezintă o continuare a proiectelor începute de RMGC şi urmăreşte stabilirea unei relaţii directe şi strânse între companie şi locuitorii oraşului Abrud, locuitorii comunei Ciuruleasa şi cei aflaţi în apropierea acestor localităţi. Citește mai departe.

Feed RSS pentru acest articol Adresa de Trackback


Nu există comentarii

Răspunde și tu

ape acide Aur Baia Mare beneficii economice calendar cianură comunitate concurs CSM Știința Baia Mare Cupa României Gold Corporation la rugby Cupa României la rugby dezinformare dezvoltare dezvoltare durabilă ecologişti festival Finlanda industrie minieră jurnalism lanternă localnici locuri de muncă minerit minerit responsabil Noua Zeelandă Patrimoniu povestea aurului responsabilitate resurse revista presei RMGC Roşia: proiectul Roşia Montană Roşia Montană Gold Corporation rugby specialişti spirit protestatar Suedia Timișoara tradiții wallpaper wallpaper Blackberry wallpaper iPad wallpaper iphone ziua minerului