Restaurarea casei 364

9/12/2013

Adela Pârvu a scris un articol despre una dintre restaurările pe care colegii mei le fac în zona protejată „Centrul istoric al Roșiei Montană”. E important că munca lor este recunoscută. Pentru că e o muncă de o calitate deosebită! Dar nu mai comentez, ci las imaginile să vorbească. Vedeți și articolul Adelei, ca să […]

Mineritul aurifer responsabil și dis...

31/10/2013

Un nou raport de cercetare al World Gold Council demonstrează în detaliu rolul constructiv pe care mineritul aurifer responsabil îl are dezvoltarea durabilă socio-economică, în special în țările gazdă.

Școala de lângă mina cu cianuri

30/10/2013

Am scris despre mina de aur Martha, din orașul Waihi, de câteva ori. Dar acest videoclip spune mult mai mult decât vorbele.

Beneficiile economice pentru România...

21/10/2013

Proiectul Roșia Montană va genera aproximativ 2,3 miliarde dolari pentru statul român și venituri de aproape 2,9 miliarde dolari în economia României.

Cele mai cunoscute monede de aur din...

17/05/2013

Monedele de aur se bat pentru tezaurizare și pentru vânzare. Sunt oameni – din ce în ce mai mulți – care preferă să cumpere aur în loc să-și deschidă conturi de economii.

Urmărește-mă și pe: Youtube Picasa LinkedIn RSS Feed

Roșia Montană – revista presei 18.10.2011


Categorii: Ziariştii şi bloggerii

Altfel, despre Roșia Montană

Despre Roșia Montană se poartă aceleași eterne discuții la modul urechist, fără necesara cunoaștere în detaliu a chestiunii. Sigur că dă bine să te declari apărător al mediului, s-o botezi pe Sulfina Barbu ”ministrul cianură”, să susții că ne jefuiesc străinii (aici, chiar că ar încăpea ceva discuții) și, când te întreabă reporterii ”pă ce te bazezi?”, să ridici din umeri: ”dom`le, așa am auzit”. Tema-i și delicată, și serioasă, nu merge s-o abordezi ”pe auzite”.

Am fost la Roșia Montană, m-am documentat câteva zile, am discutat cu ambele părți (care și-au deschis birouri de prezentare aproape vizavi) și am publicat constatările chiar în această rubrică a ”Monitorului de Suceava”. Ca atare, nu mai reiau argumentarea; repet doar ceea ce mi se pare esențial: ceașca de cafea pe care o  sorbim dimineața conține mai multă cianură decât apa viitorului lac de decantare bau-bau (pe care, de altfel, n-o s-o bea nimeni). Suedezii, cunoscuți ca extrem de precauți în ce privește prezervarea mediului, au deschis nu de mult alte două mine în care se utilizează același procedeu al cianurării – singurul posibil la nivelul tehnologiei actuale. Asigurările date de firma canadiană nu numai că se încadrează în riguroasele prescripții ale UE, ci le și depășesc, uneori până la dublu. Citește mai departe.

Feed RSS pentru acest articol Adresa de Trackback


Nu există comentarii

Răspunde și tu

ape acide Aur Baia Mare beneficii economice calendar cianură comunitate concurs CSM Știința Baia Mare Cupa României Gold Corporation la rugby Cupa României la rugby dezinformare dezvoltare dezvoltare durabilă ecologişti festival Finlanda industrie minieră jurnalism lanternă localnici locuri de muncă minerit minerit responsabil Noua Zeelandă Patrimoniu povestea aurului responsabilitate resurse revista presei RMGC Roşia: proiectul Roşia Montană Roşia Montană Gold Corporation rugby specialişti spirit protestatar Suedia Timișoara tradiții wallpaper wallpaper Blackberry wallpaper iPad wallpaper iphone ziua minerului